Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande

2006:8
 
 
Gudstjänster och kristna program i radio och tv
 

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande motion 2006:43 och 44 som handlar om att uppdra åt Kyrkostyrelsen att på nytt samtala med ansvariga inom Sveriges Television och Sveriges Radio om deras ansvar att återspegla religiösa organisationer och deras verksamhet. Utskottet menar att det är angeläget för hela kristenheten att gudstjänster och kristna program sänds i både radio och tv. Därför föreslår utskottet Kyrkomötet att med anledning av motionerna uppdra åt Kyrkostyrelsen att via Sveriges Kristna Råd åter aktualisera religionens roll och plats i public service.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att med anledning av motion 2006:43 uppdra åt Kyrkostyrelsen att via Sveriges Kristna Råd åter aktualisera religionens roll och plats i public service, särskilt vad gäller Sveriges Television.

2. Kyrkomötet beslutar att med anledning av motion 2006:44 uppdra åt Kyrkostyrelsen att via Sveriges Kristna Råd åter aktualisera religionens roll och plats i public service, särskilt vad gäller Sveriges Radio.

Redogörelse för ärendet

Motionerna

Motion 2006:43 av Roland Johansson, Fler TV-gudstjänster och kristna program i Sveriges Television

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att på nytt samtala med ansvariga inom Sveriges Television (SVT) för att aktualisera SVT:s ansvar att återspegla religiösa organisationer och deras verksamhet.

Motion 2006:44 av Roland Johansson, Fler gudstjänster och kristna program i Sveriges Radio

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att samtala med ansvariga inom Sveriges Radio (SR) för att aktualisera SR:s samhällsansvar att återspegla religiösa organisationer och deras verksamhet.

Utskottet

Bakgrund

Motionären vill ha fler gudstjänster och kristna program såväl i Sveriges Television som i Sveriges Radio. Programmen inom religion och livsåskådning får enligt motionären inte det utrymme dessa borde få, utan har tvärtom minskats genom åren. Då utvecklingsmöjligheterna inom livsåskådningsprogrammen enligt motionären är enorma och allt fler människor talar om existentiella frågor, bör Svenska kyrkan enligt motionären genom löpande kontakter med Sveriges Radio och Sveriges Television bidra med programidéer.

Kort om Sveriges Television och Sveriges Radio

Sveriges Television beskriver sig som ”ett fritt, icke-kommersiellt medieföretag utan vinstsyfte, vars enda uppdrag är att producera och distribuera kvalitetstelevision till alla i Sverige – oavsett ålder, bakgrund eller bostadsort”. Uppdraget är att garantera medborgarna ett brett utbud av program och tjänster via tv, Internet och andra publiceringsformer omfattande alla programområden. Verksamheten ska kännetecknas av hög integritet, opartiskhet och saklighet. Självständigheten säkerställs via en långsiktig finansiering i form av publikavgifter. Den målgrupp som Sveriges Television ger högsta prioritet är 20–44 år, vilket innebär att programproduktionen framför allt är inriktad mot dessa.

Sveriges Radio beskriver sig som ”den reklamfria och oberoende radion med uppgift att göra kvalitativa program av alla slag för hela Sveriges befolkning. Varje dag lyssnar fyra miljoner på oss.”

Hur mycket utrymme religion och livsåskådning fått i Sveriges Television och Sveriges Radio har skiftat över åren och budgeten för området har generellt minskats de senaste åren.

Utvecklingen inom Sveriges Television

Sveriges Television sänder gudstjänst varje söndag samt helgmålsringning varje lördag, vilket man är ensam om i Europa att göra som public servicekanal. I exempelvis Danmark sändes förra året 17 gudstjänster och BBC i England sänder inga gudstjänster alls längre. Antalet tittare har legat stilla kring 1,4 procent under de senaste tio åren, vilket motsvarar cirka 100 000 personer. Genomsnittsåldern på tittarna är 72 år.

För tio år sedan var en stor del av gudstjänsterna direktsända, medan endast en liten andel är det i dag. Detta beror på att Sveriges Television inte kan ta den stora kostnad en direktsändning innebär i relation till antalet tittare som ser gudstjänsterna. Direktsända gudstjänster av den sort som Sveriges Television hittills producerat kräver speciell teknik och stor personalstyrka. Diskussioner förs om att göra snabba och billiga direktsända gudstjänster med ny teknik, men det finns oro för att detta skulle kunna innebära en kvalitetssänkning.

Livsåskådning och religion är ett viktigt område under utveckling inom public service. Det som tar allt större utrymme är reflekterande, gestaltande och speglande program om olika religioner och livshållningar. Med reflekterande program avses journalistiskt granskande satsningar om religionens inflytande i samhället. Med gestaltande program menas nya berättelseformer som t.ex. the Monastery julen 2005. Den mera speglande programformen återutsänder t.ex. gudstjänster och sångprogram från olika religiösa traditioner. Tyngdpunkten inom området har under den senaste tioårsperioden förflyttats från 75 procent förkunnelseprogram (gudstjänster) till cirka 25 procent i dag.

Enligt uppgift från Religions- och livsåskådningsredaktionen i Umeå har priset för en gudstjänst mer än halverats under det senaste året. Man arbetar nu med serieproduktion, vilket innebär att t.ex. fem gudstjänster spelas in åt gången. Då kan inspelningen ske på en och samma plats under fem dagar, vilket ger en bättre kostnadseffektivitet. Ofta knyts de fem gudstjänsterna till ett och samma tema. Eftersom man planerat in vilken söndag det bandade programmet ska sändas kan man anknyta till kyrkoåret om man vill.

Utöver gudstjänster och helgsmålsringning sänds kristna sångprogram med jämna mellanrum. Album hette ett sådant och en ny serie sångprogram spelas in i februari. Existens är ett livsåskådningsprogram som sänds med 16 halvtimmeslånga program under 2006 och som fått utvidgat anslag och uppdrag för 2007.

Under år 2007 kommer gudstjänsterna att produceras av Sveriges Television Norrköping (gjordes tidigare i Umeå) till en betydligt lägre kostnad än tidigare. Det blir fortfarande gudstjänst varje söndag, men geografiskt kommer gudstjänsterna att sändas från ett utvidgat Mellansverige, och inte som tidigare från Malmö till Umeå med omnejd.

Statistik

1996 sändes tv-gudstjänster varannan söndag, medan man 1997 sände varje söndag (Kulturutskottet 1997:502). 1997 var 80 procent av tv-gudstjänsterna direktsända, 10 procent var bandade och 10 procent repriser. Dessutom repriserades söndagsgudstjänsterna på måndagar. När det gäller antalet tittare var de 1996 cirka 125 000 en normal söndag. Reprisen på måndagen sågs av mellan 30 000 och 50 000 tittare. Helgsmålsbönen hade cirka en halv miljon tittare varje lördag.

År 2001 minskade Sveriges Television antalet traditionella tv-gudstjänster och ökade i stället antalet sändningar av tv-producerade gudstjänstprogram. Totalt sändes 49 tv-gudstjänster och 52 helgsmålsböner. Det genomsnittliga antalet tittare för söndagsgudstjänsterna var 130 000.

I år, 2006, sänder Sveriges Television 44 vanliga söndagsgudstjänster, 6 helgdagsgudstjänster och 1 samnordisk gudstjänst, totalt 51 stycken. Av dessa är 6 stycken direktsända, 5 är repriser och resten är bandade.

   

1997

 

2006

Antal tv-gudstjänster

52

 

51

 

varav direktsända

41

 

6

 

bandade

6

 

40

 

repriser

5

 

5

Antal tittare i genomsnitt/gudstjänst

125.000

 

100.000

         

Antal helgsmålsringningar

52

 

52

Antal tittare per år

500.000

 

350.000

Statistik Sveriges Radio

Enligt uppgift från Sveriges Radio har sändningstiden för gudstjänster och andliga program varit oförändrad under de senaste åren, liksom budgeten. Däremot har man gjort innehållsliga förändringar. I år sänds t.ex. 6 andliga program på gudstjänsttid och av morgonandakterna är 8 veckor av 52 judiska och muslimska andakter. Vid dagens slut är en andlig/existentiell reflektion med medverkande från olika livsåskådningar. Att utvecklingen ser ut på detta sätt speglar Sverige som ett mångkulturellt land, och Sveriges Radio kan inte göra bara kristen radio.

I år sänds 56 gudstjänster och 6 andliga kontemplativa program på gudstjänsttid. Majoriteten av gudstjänsterna är direktsända. Helgsmål sänds varje lördag och är alltid bandad i förväg.

 

Antal lyssnare 2005 per vecka

Radiogudstjänsterna

100 000

Morgonandakten och Vid dagens början

60 000

Tankar för dagen

250 000

Vid dagens slut

20–40 000

Helgsmålsbön

65 000

Andliga sånger

71 000

Svenska kyrkans kontakter med Sveriges Television och Sveriges Radio

Gudstjänster och kristna program i tv och radio är viktiga för många människor. Svenska kyrkans långsiktiga strategi på området är att i första hand inrikta sig på att samverka med befintliga medier och inte skapa någon egen radio- eller tv-kanal. Detta innebär att kontakter med Sveriges Television, Sveriges Radio och andra aktörer på området är nödvändiga.

Sedan början av 90-talet har träffar genomförts med företrädare för Sveriges Television och Svenska kyrkan. I december 2005 samtalade Oznan Zunar, genrechef för kultur och religion, och Lisbeth Gustafsson, projektledare för kulturredaktionen, med ärkebiskopen om gudstjänstutvecklingen inom public service. Möjligheten att behålla gudstjänst varje vecka, men till en halverad produktionskostnad, diskuterades och ärkebiskopen var positiv till en sänkt ambitionsnivå vad gäller själva gudstjänstproduktionen så länge som servicen till den grupp som ser programmen finns kvar. 2003 träffade Svenska kyrkans ärkebiskop, generalsekreterare samt informationschef Sveriges Televisions ledning och programdirektören Leif Jacobsson. Under detta möte togs många frågor om religion och livsåskådning i tv upp.

I början på 2000-talet fanns inom ramen för Sveriges Kristna Råd en samrådsgrupp som förde samtal med ansvariga för programmen i både radio och tv, men gruppen upphörde. Nu bereder Sveriges Kristna Råd frågan om att inrätta en sådan grupp igen, eftersom man upplever att det ekumeniskt finns ett behov av att diskutera religionens roll och plats i public service med de ansvariga.

Egna programidéer

Kyrkokansliet har arbetat fram ett antal programidéer som realiserats och sänts i Sveriges Television. Exempel på program som sänts det senaste året är Så ock på jorden, en serie om sex program om olika yrkeskategorier i Svenska kyrkan, och Moderna kyrkorum, en serie med K-spanarna med fem program om fem minuter. En oxe och ett fyrkantigt hus är en 45 minuter lång dokumentär om en kvinna i Etiopien och ett avslutat lutherhjälpsprojekt som sändes i maj. Två gudstjänster som sänts från Bok & Bibliotek har också fått stöd efter beslut i Kyrkostyrelsen.

Alla mina minsta är en andlig dokumentär från Adolf Fredriks kyrka, som dokumenterar medlemmarnas tankar om livet och Gud, och som kommer att sändas framöver. En film om miljö ur skapelseperspektiv med Marika Griesel produceras för närvarande och kommer att sändas i samband med Linnéjubiléet 2007.

Produktionsbolaget TV-Huset

I OMot 1992:510 Svenska kyrkan och TV-mediet framfördes önskemål om att Svenska kyrkan skulle producera egna program för TV-företagen. Ombudsmötet beslutade med anledning av motionen att möjligheten att starta ett kyrkligt bolag för tv-produktion skulle utredas, och 1995 övertog Verbum aktiemajoriteten i TV-Huset AB i Jönköping. Tanken var att Svenska kyrkan lättare skulle kunna producera program utifrån sina egna idéer och få dessa sända i Sveriges Television. En stor del av finansieringen av produktionerna skedde med medel ur SFRV:s mediekonto, som skapats genom kollekter. Då dessa kollekter drogs in upphörde de ekonomiska förutsättningarna för att göra produktioner. Det fanns också svårigheter att få in redan producerade program i Sveriges Televisions programtablåer. Därför avslutade Verbum sitt engagemang i TV-Huset. Att producera tv-program i ett eget produktionsbolag har därefter inte varit aktuellt. Dock har Sveriges Television under senare år avsevärt ökat den andel program som köps in från produktionsbolag.

Kyrkomötets och ombudsmötets tidigare behandling av frågan

Frågan om Svenska kyrkans närvaro i radio och tv har återkommit i Kyrkomötet och Ombudsmötet under många år bl.a. i motionerna 2001:14, 2001:19 och 2001:34 som alla handlar om TV-sända gudstjänster på söndagar samt 1997:506 Fler kyrkoårsanknutna gudstjänster i radio och tv.

Redan 1991 beslutade ombudsmötet med anledning av OMot 1991:530 att hos Sveriges Television anhålla om att gudstjänst skulle sändas i tv varje söndag. Svenska Kyrkans Information skickade omedelbart en skrivelse till den ansvarige för religions- och livsåskådningsprogrammen inom Sveriges Television. 1994 kom samma fråga upp igen genom OMot 1994:533. Kulturutskottet, som beredde ärendet (OK 1994:503), var positivt till motionens syfte, men avslog den med hänvisning till de regelbundna möten som Svenska Kyrkans Information hade med ledningen för religionsredaktionen på Sveriges Television.

År 2001 uttryckte tre motionärer sitt missnöje med att Sveriges Television kraftigt minskat antalet direktsända tv-gudstjänster. Kyrkolivsutskottet (Kl 2001:5) framförde i betänkandet sin respekt för de höga kostnaderna direktsända tv-gudstjänster medför, men ville ändå påtala att den kraftiga minskningen kan omöjliggöra för tittare att uppleva kyrkoårets skiftningar. Utskottet föreslog ändå att motionerna skulle avslås, med hänvisning till den referensgrupp som bildats genom Sveriges Kristna Råd och vars uppgift är att föra samtal med Sveriges Television om religionsutbudet. Kyrkomötet beslöt i enlighet med utskottets förslag.

År 2004 fanns en motion (2004:77) om att Svenska kyrkan skulle ta fram underlag för att på sikt kunna starta en egen radio- och tv-kanal. Vidare föreslogs i motionen ett projekt om en Svenska kyrkans ungdomsradio. Utskottet skriver i sitt betänkande (Kl 2004:7) att Svenska kyrkan ska inrikta sig på bättre samverkan med befintliga medier samt pekar på de höga kostnaderna som en egen tv-kanal skulle innebära. Utskottet föreslog att motionen skulle avslås i sin helhet, vilket Kyrkomötet gjorde.

Överväganden

Att gudstjänster och kristna program sänds i både radio och tv är angeläget för hela kristenheten. Därför är utskottet positivt till möjligheten att den samrådsgrupp som funnits inom Sveriges Kristna Råd och som fört samtal med ansvariga för programmen i både radio och tv återupptar sitt arbete. Ekumeniskt finns ett behov av att diskutera religionens roll och plats i public service med de ansvariga.

Utskottet anser också att det vore intressant om Svenska kyrkan samtalade med Sveriges Television om public service-begreppet och huruvida synen på det förändrats.

Att Sveriges Television sänder gudstjänster varje vecka är naturligtvis positivt, men utskottet skulle önska att en större andel gudstjänster var direktsända. Samtidigt har medielandskapet förändrats och t.ex. direktsänds gudstjänster från Karlstad domkyrka varje vecka som webbradio. Även andra program än gudstjänster anknyter till religiösa och existentiella frågor, och kulturprogram kan vara goda livsåskådningsprogram. Att dessa också får utrymme i tablåerna, såväl i radio som tv, anser utskottet angeläget.

Kyrkolivsutskottet har behandlat frågor om radio och tv under varje mandatperiod sedan lång tid tillbaka och frågar sig om det är effektivt att uppvakta SVT:s och SR:s ledningar på traditionellt sätt.

Utskottet bejakar ekumenisk samverkan och föreslår därför med anledning av motionerna att Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att via Sveriges Kristna Råd åter aktualisera religionens roll och plats i public service vad gäller såväl radio som tv.

Därutöver uppmanar utskottet Kyrkostyrelsen att försöka finna nya vägar att föra samtal med SVT och SR.

Uppsala den 28 september 2006

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson

    Camilla Sundén

Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Mary Österström, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Ann-Sofie Persson, Olof Kjellström, Elisabet Nilsson, Lena Petersson, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.

Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page